RendezvényekKörbi meséje - alkotói pályázat internetre hangolva

A Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára “KÖRBI MESÉJE”  címmel alkotói...
Tovább

Pünkösdölés

Tavaszi ünnepeink eredete abban gyökerezik, hogy a termékenységet, újjászületést köszöntjük. Ezt segítették a hozzájuk kapcsolódó szokások, hiedelmek, melyekkel a termést és a szaporodást igyekeztek mágikus úton biztosítani. A tavasz megünneplése minden népnél megvolt, és ezeket a szokásokat igyekezett az egyház keresztény tartalommal megtölteni. (Bálint Sándor)

Tovább… →

Humoros magyar gyermekkönyvek nyomában 1.

A hvg.hu oldalán Mácsai Pállal készített interjúban hangzott el, hogy ha az élet újra indul a korlátozások után, vajon milyen darabokra fog bejönni a közönség a színházba? A második világháború után a vígjátékokra volt igény. Innen adódott a gondolat, hogy az olvasók vajon milyen könyveket fognak keresni? Lehet, hogy a vidám, humoros könyveket szívesebben kézbe veszik majd? Esetleg a mostani napokban az otthoni könyvespolcról is ezeket veszik le, hiszen a humor, a nevetés feszültségoldó hatású.

Tovább… →

Körbi meséje – kifestő a legkisebbeknek

A Körbirodalom Gyermekkönyvtár kabalafigurájáról készült rajzokat most kifestő formájában is megtalálhatják honlapunkon. A Körbi meséje – alkotói pályázat letölthető dokumentumai között (https://gyermekkonyvtarak.csgyk.hu/korbi-meseje-alkotoi-palyazat-internetre-hangolva/) található négy különböző kép, melyeket a legkisebbek számára készítettünk. A kiszínezhető ábrát kiegészíthetik saját fantáziájuk szerint. Ha ez sikerül, akkor talán kedvet kapnak egy olyan rajz elkészítéséhez is, melyet már be is lehet küldeni a pályázatra.

Versmondó verseny 2020 eredményhirdetés

Kedves Versenyzők! Kedves Felkészítő Tanárok és Szülők!

A Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára fennállása óta szinte minden év tavaszán a városi és a megyében élő iskolások számára versmondó versenyt hirdetett. Ebben az évben a kialakult járványhelyzet miatt a rendezvény elmaradt volna. A könyvtárosok azonban úgy döntöttek, hogy a versenyfelhívás feltételeit némileg megváltoztatva, az online térbe helyezik át ezt a megmérettetést.

A felhívásra általános iskolás gyermekek nevezhettek szabadon választott, életkoruknak megfelelő verssel. A nevezés a produkció videófelvételének elküldésével történt.  2020. április 20-ig  162 nevezés érkezett hozzánk. 119 alsó tagozatos, és 43 felső tagozatos diákot regisztráltunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a felhívásunk híre eljutott még az országhatáron túl élő magyarokhoz is, így az ország 37 településén kívül Szlovákiából és Újvidékről is kaptunk felvételeket.

Ezúton is  köszönjük a gyermekeknek a szép szavalatokat és a felkészülést, a szülőknek és tanáraiknak a gondosan elkészített felvételeket.

Tovább… →

Könyvek az anyaságról, nem csak anyáknak – Tematikus könyvajánló

Olyan történeteket szeretnénk ajánlani, amik az anyaságról szólnak. Annak minden szépségével és nehézségével együtt.

Szóljon ez a kis válogatás az apukáknak, nagyszülőknek, gyerekeknek és persze az anyáknak! Olyanoknak, akik egyedül szeretnek olvasni vagy épp együtt a családdal! Nevessünk és sírjunk ezeken a történeteken, amiben mindenki megtalálja magát, a lányát, a feleségét, az édesanyját vagy épp a gyermekét! Ezek a történetek nekünk,rólunk szólnak! 

Tovább… →

Online versmondó verseny 2020 lezárása

Kedves Versenyzők! Kedves felkészítő tanárok és szülők!

Lezárult a jelentkezés az Online versmondó versenyünkre.

A felhívásra több mint száz produkció érkezett. Nagyon köszönjük a gyermekeknek a szép versmondásokat, a szülőknek és tanáraiknak a gondosan elkészített felvételeket!

A zsűrinek nagyon nehéz dolga lesz, de igyekszik minél hamarabb döntést hozni. A beérkezett felvételek megtekintése után a versenyről és a díjazásról május 4-én adunk hírt a facebook oldalunkon és itt, a honlapunkon is.

Az eredményhirdetést követően mindenkit levélben is értesíteni fogunk!

Szigeti Kovács Viktor – Lúna gyermekei

Gondoltál már valaha arra, honnan származnak a gólyák? Vajon tényleg ők hozzák a kisbabákat? A kölyökgólyákkal Afrikának induló Esztrág és csapata nem szokványos utazásnak néz elébe. Megküzdenek széllel, viharral és saját érzelmeikkel is, miközben egyre inkább fény derül mitológiájukra, eredetükre. Mert a villanyoszlopok vagy kémények oldalában fészkelő gólyacsaládok nem csupán legnagyobb madaraink, akik egy évben kétszer átrepülik a világot, hanem különös történettel bíró lenyűgöző teremtmények.

Budapest, Ciceró, 2016.

Tőlük nekünk – olvasók üzenetei a könyvtáraknak a Könyvtárosok világnapja alkalmából

„Jó lenne megint könyveket zsákmányolni a nagykönyvtárból, és Fruzsinak is beköszönnénk, ha már arra járunk, ha már arra járhatnánk :)” (Háryék)

„A gyerekek könyvtárosat játszanak itthon. Szerintem ez mindent elmond.” (Szilvia, anyuka)

„A könyvtár szuper, mert könyveket lehet onnan venni. És elefánt is van ott.” (Vince 2.5)

„Bár tudtam volna, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül hazazsákmányolhattam volna több krimit énidő eltöltésére” (Kati, 2 kisgyerekes anyuka)

“Amikor hazaérünk egy kiadós könyvtározás után a három gyerekkel és a 20-30 új mesekönyvvel, az olyan, mint a karácsony! Olyan lelkesedéssel téli izgalommal vetik bele magukat mind a könyvekbe, a 2, 4 és 10 éves is! Akkor csend van minimum egy órán át! Ha meg is szólalnak, csak annyit kérnék: Anya mesélj!!” (Háryék)

„Igen, amúgy ha tudták volna a fiaim, fix, hogy kihasználják a 10+10-et. Csak sajnos nem engedtem nekik, mondván jövő héten úgyis megyünk.” (Anett, 9 és 7 éves fiúk anyukája)

„Autós szőnyegen játszunk: – Anyaaa, a könyvtárba menjünk, utána tudunk sétálni is majd.” (3,5 éves kislány)

“Jó lenne, ha nem sokára kinyitna a könyvtár, mert fogyóban vannak az olvasatlan könyveim, hiányzik a vadászat, na meg a kedvenc könyvtárosom.” (Dorina, egyetemista)

„Reggel rákérdeztem a házi Tudásközpont fanclub-nál miért szeretnek könyvtárba járni. Egyszerre kérdeztek vissza: Miért, megint lehet menni??!„ (11, 10, 4 évesek) – meséli Krisztina, a 3 gyerek anyukája

„Jó lenne, ha megint lenne könyvtár, hiányzik a második otthonom. Ahol hosszú órákra el tudok tűnni a világ elől és létezni a boldogságban a sok könyv között. Ráadásul lassan már ki is fogyok az olvasnivalóból, úgyhogy, remélem a vírus gyorsan összepakol és megy minden tovább a rendes kerékvágásban.” (Réka, 17 éves)

„Az ünnep közeledtével rendet raktam, takarítottam, pakoltam, átnéztem az itthoni könyveket is. Több tíz jó, olvasásra váró példány akadt a kezembe… mégis hiányzik a könyvtár! Mindig találok a neten, újságban olyan könyvajánlót, ami felkelti az érdeklődésemet. Mennék már… nézelődni, keresgélni, beszélgetni, felfedezni, elmerülni.” (Kata, Pécsről 💙📚📖)

“A könyvtár (és ez felerészt a Tudásközpont, felerészt a Pinokkió) nálunk a kísérletezés terepe: nagyon sokféle könyvet “megkóstolunk”, ismerkedünk velük, hogy kiválaszthassuk, végül mit fogunk az itthoni könyvespolcra megvenni. Mindkét gyerekkönyvtár szuper, mert hihetetlenül gyorsan beszerzik az újdonságokat, nagyon ritka, hogy valamit nem találunk meg (persze az nem ritka, hogy másnak is tetszik, és ki van kölcsönözve, de mi szívesen élünk az előjegyzés lehetőségével…)! És nyilván pont a bezárásra maradtunk könyv nélkül, mert visszavittük mindent azzal, hogy az első alkalmas szabadidőben megyünk újakat gyűjteni, és erre már nem került sor. Nagyon-nagyon hiányzik! Vannak itthon könyvek, de hiányzik az újdonság és a felfedezés izgalma, a sok könyv közötti barangolás.“(Anita, egy 8 éves lány anyukája)

Szerkesztette: Gűth Csilla, a Körbirodalom Gyermekkönyvtár gyermekkönyvtárosa