Rideg Sándor

           

52 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Rideg Sándor (Törtel, 1903. február 12. – Budapest, 1966. február 8.) író. Egy uradalmi cseléd fiaként született, gyerekkorát a pusztán élte le. 1919-ben beállt vöröskatonának. A szocializmusba és a proletárdiktatúrába vetett hite egész életét végigkísérte, egy nyíltan kommunista író volt. A tanácsköztársaság bukása után Budapestre költözött, 1925-től kezdve rendszeresen lecsukták. Íróként először 1931-ben jelentkezett. Első regényét, az Indul a bakterházat 1939-ben írta meg, de megjelenésére még jó négy évet kellett várnia.

1944-ben koncentrációs táborba hurcolták. A háború után az irodalmi élet központjába került. Egy ideig katonának állt, de komolytalansága, állandó viccelődése és a szabályokra való fittyet hányás azonban alkalmatlanná tette őt erre a feladatra. Társai szerint különösen becsületes és hithű férfi volt, egészen haláláig harcolt az elveiért. Összesen 32-szer volt börtönben rövidebb-hosszabb időre. Stílusa mindmáig különleges és utánozhatatlan, a népmesei elemek és prolihumor jellemzi műveit.

A regényből Mihályfy Sándor készített filmet, melyek 1980-ban mutattak be. A filmet részben az ócsai falumúzeumban, részben a Kunszentmiklós – Tass – Dunapataj-vasútvonal Szalkszentmárton és Dunavecse közötti Csabony vasútállomásán forgatták, itt állt a bakterház.

Az Indul a bakterház című regény és DVD a Körbirodalomban és a Tudásközpontban is kölcsönözhető!