A Barbie baba története

           

58 éve, ezen a napon mutatták be a Barbie-t, a népszerű játék babát.

Az előállítója a Mattel Inc., ám azt talán kevesebben tudják, hogy a Barbie baba megálmodója a játékgyártó vállalat alapítójának felesége, Ruth Handler volt. Ruth-t lánya, Barbara ihlette. Elnézegette, ahogyan a kislány papírból kivágott öltöztetős babával játszik, és akkor jött az ötlet, mi lenne, ha a kislányok felnőtt nőt mintázó babával játszanának. Az ötlet először nem nyerte el férje tetszését, ám később a német Bild Lilli mintájára mégis csak elkészült az amerikai változat, ami Ruth lányáról elnevezve, a Barbie nevet kapta. Ruhákat terveztek neki, történetet, szülőket, családot, párt, és rengeteg kiegészítőt kapott az elmúlt közel 60 esztendőben. Többféle járművet tanult meg vezetni, rengeteg állata volt, és sok szakmát „megtanult”. A baba a jelképe lett annak, hogy a nők is merhetnek nagyot álmodni, és bármi lehet belőlük. Ruth Handler így írt erről az önéletrajzában: “Az én elképzelésem az volt, hogy a babán keresztül a kislányok azzá válhatnak, akik csak szeretnének lenni. Barbie azt jelképezte, hogy a nőknek van választásuk.”

Maga Barbie is rengeteg változáson ment át, természetesen igazodva az aktuális trendekhez. Az 50-es években ő is rock’n’roll lázban égett, de a párizsi „haute-couture” se állt távol tőle. 60-as években úgy ruházkodott, mint a kor nagy nőideáljai, Jackie Kennedy, Grace Kelly, vagy a vadóc Twiggy. Majd őt is elérte a hippi mozgalom, amihez új ruhatár és hajstílus dukált. A diszkó korszakot se kerülhette el, ahogyan a 80-as évek aerobic- és teniszláza sem. De volt vad motoros szerkója is, ahogyan belekóstolt a görkorizásba is. Hordott csőnadrágot, trapézszárút, miniszoknyát és báli ruhát is. Mindent, ami az adott korszakban menő volt.

Egyre több foglalkozáshoz kötődő ruházatot is hoztak neki létre. Volt asztronauta Barbie, légi utas kísérő, pilóta, nővér, orvos, hivatalnok, és még sok más. A barátai is színesedtek, megjelentek más kultúrák. Illetve a trendeknek megfelelően évről-évre viták is bontakoztak ki, Barbie kinézetét, testalkatát, arányait a célkeresztbe helyezve, illetve arról, hogy mit is testesít meg az adott kor lányainak szemében. Mai napig megosztó téma a Barbie baba. Volt, ahol betiltották, átnevezték, új arculatot kapott, s volt, ahol szeretik a gyerekek és a szülők egyaránt.

Volt már klasszikus mesehős, és kapott könyvet a saját történeteinek. Számtalan animációs film készült a főszereplésével, online és letölthető játékok, s úgy látszik, a viszontagságok ellenére sem látszik, hogy leáldozóban lenne Barbie fények karrierje.

Barbie babás könyveket találhattok a Körbirodalomban is!