Bálint Tibor évforduló

           

15 éve ezen a napon hunyt el Bálint Tibor (Kolozsvár, 1932. június 12. – Kolozsvár, 2002. január 28.) erdélyi magyar író. Az 1950-es évektől főként novellákat, karcolatokat írt. Újságíróként is tevékenykedett, több román író művét ültette magyarra. Fő műve a Zokogó majom című nagyregény.Több gyerekeknek és az ifjúsági korosztálynak szóló művet is írt.

A Körbirodalomban is megtalálhatóak művei, ezek közül ajánlunk figyelmetekbe néhányat.

 

Én voltam a császár című (Bukarest, 1984.) kötetében azokból a gyerekeknek szóló meséiből, elbeszéléseiből olvashatunk válogatást, melyek a Napsugár című gyermekirodalmi lapban jelentek meg. A mesékben megelevenedik a második világháború előtti Kolozsváron élő gyerekek élete, kalandjai. Megismerhetjük az iskolai focibajnokság izgalmait, milyen csínyeket követtek el a gyerekek, hogy mit ettek uzsonnára ebben az időben, meg tudhatjuk hogyan veszített el Robi egy betűt, és miért nem nő meg a törpepapagáj.

 

A Nagyapó mesefája sorozat Antal, a láthatatlan című kötetében egy Antal nevű kisfiú csodálatos képességre tesz szert csodálatos gyűrűk segítségével. Anti láthatatlanná tud válni, de a 100 csodagyűrűt csak akkor használhatja fel, ha jó cselekedeteket hajt végre segítségükkel.

 

 

Kérdések könyve egy Kristóf nevű kisfiúról szól, aki egy kérdéseket tartalmazó könyvet kapott ajándékba. A kérdések megválaszolása közben sok csodás dologgal, bölcsességgel ismerkedik meg a körülöttünk lévő világból.