Charles Dickens

           

205 éve ezen a napon, február 7-én született az angolok egyik legnagyobb regényírója Charles Dickens  (Portsmouth, 1812. február 7. – Higham, 1870. június 9.). Gyermekként családjával az adósok börtönébe került, nagy nyomorban éltek. A sok nélkülözést és a mostoha életkörülményeket soha sem felejtette el, több művében visszatérnek ezek az emlékek. Felnőve újságíróként tevékenykedett, parlamenti, választási tudósításokat írt. Első regénye, a Pickwick Klub 24 éves korában jelent meg, mellyel rögtön hírnevet szerzett magának.  15 regényt és több száz novellát írt, művei már életében is nagy népszerűségnek örvendtek, legtöbb művét később megfilmesítették.

Dickens műveit a Körbirodalomban is megtaláljátok!

 

Legnépszerűbb kisregénye a Karácsonyi ének, mely talán egyik legtöbbször forgatott műve. A történet Ebenezer Scrooge uzsorásról szól, aki minden szépet és jót utál, de legfőképpen a karácsonyt. Karácsony előtt azonban három kísértet keresi fel és megmutatják neki élete elmúlt, jelen és eljövendő karácsonyait. Szívmelengető, minden karácsonykor kötelezően elolvasandó történet!

 

 

 

 

Twist Oliver címmel jelent meg Dickens második regénye 1838-ban. A történet egy árva kisfiú életébe nyújt betekintést a londoni bűnözők, nyomortelepek világán keresztül. Oliver útja során mindenféle emberrel megismerkedik a kegyetlen Fagin-nal, a betörő Sikes-szal, az őt segítő, önfeláldozó Nancyvel. A kötet végére kiderül, hogy sikerül-e  Twist Olivernek szerető családra találnia.

 

 

Copperfield David Dickens nyolcadik regénye volt, teljes címe magyarul: A Blunderstone Varjúvárbeli ifjú, David Copperfield élettörténete, kalandjai, tapasztalatai és megfigyelései (melyeket egyébként egyáltalán nem akart nyilvánosságra hozni). A regény egy fiú életét követi végig gyermekkorától felnőtté válásáig.  Dickens legkedvesebb figurája volt Copperfield David, mivel az író életével az ő története mutat a legtöbb hasonlóságot, sőt a monogramjuk is azonos betűkből áll, csak fecserélve, bizonyára nem véletlenül.