Humoros magyar gyermekkönyvek nyomában 4.

           

Ha a verses mesékre gondolunk, sok régi kedvenc jut eszünkbe: Sün Balázs, Vackor, a piszén pisze kölyökmackó, A három nyúl, A didergő király, A csókai csóka és még hosszasan folytathatnánk a sort. Néhány mai verses meseregényt ajánlok.

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen. Budapest, Magvető Kiadó, 2003.

Varró Dániel nem is egy verses meseregény szerzője. Az első, a már sok kiadást megért a Túl a Maszat-hegyen, amely a tündérmesék forgatókönyvének megfelelően elbeszéli, hogy szabadítja meg Muhi Andris barátait sokféle veszedelemtől. A kötetben szereplő úgynevezett „betét versek” lettek a legsikeresebbek, önállóan is útjukra indultak. A „Szösz néne”, „Lecsöppenő kecsöp Benő” vagy a „Mért üres a postaláda mostanába” jól ismert a gyerekek körében, szavalóversenyeken szívesen előadják. A történetet Presszer Gábor és Teslár Ákos színpadra is átdolgozta, amelyet több színház is sikerrel játszott. Mácsai Pál tolmácsolásában hangoskönyvként is meghallgathatjuk.

A teljes könyv letölthető pdf-ben:

https://sites.google.com/site/afkemilmi/tul-a-maszat-hegyen-61275636

Halász Judit előadásában Szösz néne dala:

https://www.youtube.com/watch?v=yoJLRMkaWEk

Varró Dániel: A szomjas troll. Budapest, Jelenkor, 2018.

A skandináv és kelta folklór történeteit meséli újra a szerző, és egy Andersen átdolgozást is olvashatunk a könyvben. A modern világba helyezett legendás hősök mosolyt fakasztanak. A jelen és a múltidéző részek szembenállása jelentős humorforrás. A verses mesék sorai között oda nem illő utalásokat fedezhetünk fel, amelyek a mai modern világra vonatkoznak. Mókás rímek és a gyermeknyelvből kölcsönzött szóalkotások színesítik a történeteket. Végül egy játék következik: az utolsó mesében egy lapozgatós viking gyerek fantasy főhősévé válhatunk.

Hangoskönyv is készült belőle:

https://www.youtube.com/watch?v=Pi1SGivMmBU

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza. Budapest. Móra, 2018.

Keresztesi József meséje fogyókúrázóknak nem ajánlott. Sütiországban a szereplők és földrajzi helyek elnevezése nagyon mókás, annyi szénhidrát említésre kerül, hogy az egy cukrászdának becsületére válna. Érdemes hát „nyomott kedélyed hátrahagyni”, s Csücsök, a kiflivég nyomába szegődni, aki – mint a mesékben lenni szokott – a királylány, Csokisminyon megmentésére vállalkozik, s ellenfele nem más, mint a rettenetes Vérpuding. Szórakoztató fordulatai, nyelvi leleményei, vicces rímei mellé Horváth Ildi rajzolta meg a sok finomságot. 2019-ben az Év gyermekkönyve díjban részesült.

https://mora.hu/content/2019/3/Product/csucsok_avagy_a_nagy_pudinghajsza_beleolvaso_spread.pdf

Írta: Hamburger Antalné, az Apáczai Csere János Fiókkönyvtár gyermekkönyvtárosa