Karneváli ötletkavalkád farsangvasárnaptól húshagyókeddig

           

Ötletek, bolondozós játékok családi farsangoláshoz

2021-ben február 14-től kezdődik a farsangi időszakot lezáró karnevál, ahogy a népnyelv nevezi a „farsang farka”. A Körbirodalom Gyermekkönyvtárban a hagyományos  farsangi mulatság ez évben a járványhelyzet miatt elmarad, de farsangvasárnapra olyan ötleteket, játékokat gyűjtöttünk össze, melyek könnyen kivitelezhetők lesznek otthon a családban is.

Farsangi készülődéshez:

Olcsó anyagokból, egyszerűen elkészíthető maszkok, papírálarcok:

Képes újságokból vágj ki egy csomó szemet, szájat, orrot, szemöldököt. Addig tologasd őket, amíg a kívánt arc össze nem áll, majd ragaszd fel azokat a papírtányérra! Papírból, esetleg fonalból hajat, szakállat, bajuszt lehet rá ragasztani. 

Az álarchoz válassz akkora papírzacskót, ami kényelmesen ráfér a viselője fejére. Az szemeket orrot, szájat vágd ki színes papírokból, majd ragassz fel mindent a zacskóra. Az orr helyét vágd ki,  meghajtva lesz térbeli. Vágd ki a szemeket a megfelelő helyen, illetve a szájon is kivághatsz egy rést, hogy szellősebb legyen a maszk. Félelmetes szarvakkal és egy kis feketére festett vattával busó álarcot  varázsolhatsz a maszkból. 

Olcsón elkészíthető papír farsangi dekorációk: 

Bohóc ajtódísz:

Akár maradék színes papírból, kartonból is könnyen elkészíthető a bohóc, amihez a képen látható részeket elég kivágni, s egy ajtóra, szekrényre ragasztani.

Színes bohócfejek:

Fesd be a  papírgurigákat különböző színű akril festékkel vagy színes papírral ragaszd be őket.  Színes papírból vágj ki szemet, orrot, szájat minden bohócnak. Ragasztóval rögzítsd a színes gurigákra. Krepp papírból vagy más színes papírból  egy-egy csíkot vágj, amit ollóval fél centinként be kell vagdalni. A rojtokat a  guriga aljához ragaszd. A kész bohócok bárhova felrögzíthető egy csipesszel. 

Farsangi sütemények receptjei, szakácskönyvek kicsiknek és nagyoknak:

 • Berg Judit: Lengeszakácskönyv – a Nádtenger lakóinak kedvenc csemegéi + 1 mese
 • M. Ángel Biban: Gyerekek a konyhában – 30 egyszerűen elkészíthető recept kis szakácsoknak
 • Bori szakácskönyve – Bori családjának és barátainak kedvenc receptjei
 • Csörgő Anikó: Főzzetek velünk! – Gyermekszakácskönyv
 • Dankóné R. Magdolna: A főzés gyerekjáték! – vegetáriánus szakácskönyv gyerekeknek
 • Vicces kölyökkaják
 • Rosalba Gioffré: Kölyök-szakácskönyv – receptek a nagyvilágból
 • Halmos Mónika: Kölyökkonyha – szakácskönyv kicsiknek, nagyoknak
 • Kereki Noémi: Gyerekcipőben a konyhában – kiskukták szakácskönyve
 • Korcsmáros Nóra: Konyhatündérország – főzőtanfolyam és receptgyűjtemény gyerekeknek és kezdő háziasszonyoknak
 • Sami Malila: Múmin szakácskönyv: északi ízek – 150 recept
 • Sven Nordqvist: Mit főz ki Pettson és Findusz?
 • T. Nagy Boglárka: Főzzél velem! – siker-élmény a konyhában – kicsik szakácskönyve
 • Wolfgang Ries: Játékos falatok gyerekzsúrra
 • Bärbel Schermer: Bulitorták és sütemények – különleges és ünnepi alkalmakra
 • Süssünk Borival – Bori családjának és barátainak kedvenc receptjei

A könyvek a Könyv(fu)tár szolgáltatással kölcsönözhetőek, nem csak farsangi időszakban!

Castagnole – olasz farsangi fánk

A castagnole egy nagyon finom és egyszerű olasz karneváli édesség, ami több itáliai tartományban is nagy népszerűségnek örvend, különösen a karnevál hazájában, Veneto régióban. Neve a gesztenye (olaszul: castagna) szóból származik, mivel a sütemények kis barna golyócskákat formáznak. A források már az 1600-as évek végén említést tesznek a receptről, amelyet különböző módokon lehet elkészíteni: olajban vagy sütőben sütve, krémmel töltve vagy cukorban meghempergetve. Amellett, hogy mennyei íze van, elkészíteni is könnyű, ugyanis nem kell a kelesztéssel bajlódni, ahogy a fánkoknál általában.

Hozzávalók (2 főre):

 • 400 gr liszt
 • 80 gr cukor
 • 100 gr margarin
 • 3 tojás
 • 10 gr vaníliacukor
 • 10 gr sütőpor
 • 2 evőkanál rum aroma
 • 1 csipet só
 • 1 citrom
 • narancs
 • olaj a sütéshez
 • cukor a hempergetéshez

 

1. A margarint elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a rum aromát. (Ha nem elég egyenletes a vaj, érdemes robotgépet használni.)

2. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a többihez. Ezek után belereszeljük a citrom és a narancs héját és tésztává gyúrjuk, majd 20-30 percre hűtőbe tesszük.

3. Kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk a tésztából (inkább kisebb legyen, mint nagyobb) és forró olajban aranybarnára sütjük. (Ha belül nyers marad az első adag, érdemes kisebb golyókat formázni vagy lejjebb venni a lángot.) Amíg a kész golyócskák még forrók, meghempergetjük őket kristálycukorban.

Farsangoláshoz:  

Játékok: 

Tánc lufival

Párba állunk egymással szemben és a homlokunk közé szorítunk egy lufit. Elindítjuk a zenét és elkezdünk táncolni, de óvatosan, hogy lufi ki ne durranjon és le ne essen. A zenét megállítja valaki, erre a táncolók is megállnak, így szoborképet alkotnak és mindaddig mozdulatlanok, míg a zene újra nem indul. Ezt addig folytatják, míg a lufi ki nem esik, vagy amíg bírják.

Mit rejt a doboz? – kincskereső játék

Egy dobozba dobáljunk bele különböző tárgyakat úgy, hogy azokat ne lehessen látni. A játékosoknak egyesével kell benyúlniuk és kiválasztaniuk egy tárgyat, majd addig tapogatni, míg meg nem tudják mondani, mi lehet az. Majd kihúzzák és kiderül sikerült-e eltalálni.

Palackok ledöntése

Egy teniszlabda méretű labdát, golyót, zokni csomót belerakunk egy harisnyába, majd a harisnyát a fejünkre húzzuk. A földre műanyag palackokat állítunk fel sorba, majd a fejünket kissé lógatva és a harisnyát lóbálva meg próbálja őket feldönteni. Jó legalább 2 csapatban játszani.

Múmia verseny

Szintén 2 csapatban játsszuk, WC papírt tekerjünk fel a csapattársunkra, aki előbb felteker egy gurigát, az nyer.

Vicces koreográfia

Egymás mellé, vagy ha többen vagyunk körbe állunk. Az egyik játékos mutat egy táncmozdulatot, amit a mellette levő leutánoz és hozzátesz még valamit, és így megy tovább, míg körbe nem érünk. Aztán együtt eltáncoljuk és jöhet egy új koreográfia. Persze zenére!

Fazék ütő játék

Két csapat versenyez egymással. Kiválasztanak a csapatukból 1-1 játékost, bekötik a szemét. A két csapat elhelyez 5 darab fazekat az aljával felfelé, a két bekötött szemű játékosnak pedig adnak 1-1 fakanalat. Indulhat a játék! A csapattagok balra, jobbra, stb. utasítással segíthetik a bekötött szemű játékostársaikat, akinek rá kell tudni ütni a fazekakra. Tehát a csapattagoknak ügyesen pusztán utasításokkal (nem érhetnek a bekötött szemű játékoshoz) kell segíteniük a játékostársukat a fazekakhoz vezetni. Csak akkor lehet a következő fazékhoz indulni, ha sikerült ráütni egyre.
Aki leghamarabb rátalál az összes 5db fazékra és sikerült is ráütnie a fakanállal, eldobolhatja a nyertes ütemet, a többiek örömtáncot lejthetnek.

Célbadobás

A játék elkészítéséhez készítsünk elő egy cipősdobozt, néhány színes, mintás, díszes papírt, ollót, ragasztót, filctollat. A képen látható módon fordítsuk fel a dobozt és vágjunk ki rajta öt nyílást, vágjuk ki a korongokat, amelyekre ráírjuk a számokat és ragasszuk fel a dobozra. Végül dekoráljuk a dobozt kedvünk szerint. Indulhat a játék: golyókat gurítunk a nyílásokba, s amelyikbe betaláltunk, annak a számát felírjuk. Egymás után gurítanak a játékosok és írják a pontokat, akinek a legnagyobb pontszám jön össze a végén, az nyer. Egy kör addig tart, amíg el nem fogynak a golyók, vagy ahogy megegyezünk.

Források:
okosjáték.hu
jateksziget.hu
Színes ötletek – Ragasztott papírjátékok 

Zenés hógolyózás egy meleg szobában! 

A szobát a földön egy kötéllel két térfélre osztjuk. A jelenlévők két csapatot alkotnak Mindkét csapat kap 10-10 összegyűrt újságpapírból készült hógolyót. A játékvezető elindít egy vidám zenét. Mindkét csapat megpróbál minél több labdát átdobni az ellenfél térfelére és közben az átért labdákat is visszadobálják. A zene végén a játéknak is vége szakad. Az a csapat nyer, akinek kevesebb hógolyó van a térfelén.

Párnaszigetek

A földön párnák hevernek, méghozzá eggyel kevesebb, mint ahány gyerek van. A gyerekek vidám zenére táncolnak. Amikor a játékvezető a zenét leállítja mindenkinek gyorsan le kell huppannia az egyik párnára. Akinek nem marad, kiesik. A második körben megint elveszünk egy párnát. Melyik gyereknek sikerül mindig párnát  találni?

Forrás:
Johanna Friedl : Gyermekjátékok az első évekre : készségfejlesztő játékötletek otthonra, óvodába, iskolába