Mészöly Ágnes: Fekete nyár

           

A Tilos az Á Könyvek kamaszoknak szóló, az őket érintő élethelyzeteket, témákat feldolgozó könyvek. Azon belül olykor tabuként kezelt témákkal foglalkoznak, amelyek nem könnyed olvasmányok, de annál fontosabbak. Ezek a Vészkijárat könyvek, melyek sorába tartozik a Fekete nyár c. regény is.

Erről a regényről leginkább úgy olvashatunk, hogy a halállal, annak elfogadásával és feldolgozásával foglalkozik, ami igen ritka, akár furcsa is egy ifjúsági regényben. De emellett egyéb más fontos témák is megjelennek, amelyek egy 16 éves életében meghatározóak: család, iskola, barátok, szerelem. A főszereplő Pamuk Fanni egy érzékeny, karakán lány, aki elszigetelődik az osztálytársai között, de még a saját családjában is, ahol nem működik a kommunikáció, nincs őszinteség, összhang. Rajong az animékért és legfőbb vágya, hogy kedvenc hőse, Urara haláldémon bőrébe bújjon a MondoCon fesztiválon. A különleges jelmez elkészítésében segít a szomszéd néni, akiről olyan dolgok derülnek ki, melyektől Fanni egyik ámulatból a másikba esik. S miközben különös kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, fény derül bizonyos családi titokra is, ami miatt Fanni fenekestül felforgat mindent, és igyekszik végre normális mederbe terelni a családját.

A regényben párhuzamosan halad két szál, Fanni és Urara története, aki haláldémonként a elhunytak lelkét segíti át a másvilágra. Szimbolikusan a két szál a történet végén összetalálkozik. Lehet rajta természetesen pityeregni, de nevetni is és együtt érzően nagyokat bólogatni.

Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2020.

A könyv elérhető könyvtárunkban