Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

           

140 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Molnár Ferenc, A Pál utcai fiúk című regény szerzője. A Pál utcai fiúk  1907-ben megjelent ifjúsági regénye. Első közlése 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt. Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény, az iskolákban kötelező olvasmány általános iskola ötödik osztályában. Külföldön a legismertebb magyar regény: számtalan nyelvre lefordították, sok országban (például Olaszországban, Brazíliában, Lengyelországban és Japánban) kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmány. 

A regény főszereplői – Nemecsek Ernő, Boka János, Geréb Dezső, Áts Feri – olyan karakteres emberi viselkedési mintákat mutatnak, amelyeket a név puszta említése felidéz – és a könyv olyan jól ismert, hogy ezeket a neveket gyakran használjuk is emberi jellemek tömör leírására. A szereplők nevén kívül fogalommá váltak a regényből például a „gittegylet”, az „einstand” vagy a „grund” szavak is.

Szanyi Péter szoborcsoportja a budapesti Práter utcában

A regényből filmfeldolgozások és egy musical is született.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Pál utcai fiúk oldalán még sok-sok érdekességet megtudhatsz Molnár Ferencről és a regényről is.

Illusztráció a könyv első kiadásából

A Körbirodalomban több kiadásban is megtalálod a regényt!