Nógrádi Gábor: Alex hét napja – Légy jó tesó!

           

“Minden azzal kezdődött, hogy szeptember nyolcadikán, hétfőn reggel nyolc óra előtt öt perccel a sarkon nem balra fordultam, hanem jobbra. Már megfigyeltem, hogy egy apró ökörség mindent meg tud változtatni az életben.”

Hogyan forgatja fel egy család életét, ha az apa elhagyja őket, mennyi düh tör elő egy kamasz fiúból. Alex tehetetlenül nézi a kétségbeesett anyát, miközben igyekszik támasza lenni a kishúgának. Viselkedése is megváltozik, hazudik, csal, ellop egy különös kiskutyát, aki csak tetézi a bajokat a családban. Az iskolában is zűrös helyzetekbe kerül, úgy látszik, mindent tönkretesz maga körül. Vajon vége lesz-e ennek a szörnyű időszaknak egyszer? Képes-e bocsánatot kérni azoktól, akiket bántott és helyre áll a rend? A könyv olvasása közben belelátunk Alex fejébe, az ő őszinte, szókimondó gondolatait olvassuk. A vívódásait, a szitkozódásait, ahogy próbálja megérteni a felnőttek világát. 

“Ez a világ arról szól, hogy mindenki mást mond, mint amit érez. És mást tesz, mint amit mond. És a legszebb, hogy sokszor nem is tudja, hogy mit érez. Én nem ilyen leszek. Én tudom, mit érzek. És azt mondom, amit mondani akarok. És azt is teszem, ami jólesik.”

Móra Könyvkiadó, Budapest, 2022.  (A regény korábban A gonosz hét napja címmel jelent meg.)

13 éves kortól ajánljuk.

A könyv elérhető könyvtárunkban.