Rojik Tamás: Szárazság

           

Számos gyerek- és ifjúsági könyv foglalkozik már a környezetvédelem különböző témáival, és egyre több olyan születik, ami egy elképzelt klímakatasztrófát és annak következményeit dolgozza fel. Egy új műfaj is született az ilyen művek meghatározására, ez a cli-fi (climate fiction). A Szárazság is egy ide sorolható ifjúsági disztópia, ami a 2050 körüli Magyarországot mutatja be, ami már túl van egy klímaváltozáson és a lakosságnak nem csak a forrósággal kell megküzdenie, de állandó bizonytalanságban élnek az egyre fogyó vízkészletek miatt. A nagy folyók vizei szinte kiapadtak és szennyezettek, szigorú törvényekkel és ellenőrzésekkel tartja az állam kordában a vízfogyasztást. Színes virágokról, bogarakról a fiatal korosztály már csak szüleik gyerekkori emlékeiből kap ízelítőt, a főtt étel fogyasztása csak a kiváltságosoknak jut és egy napon megtörténik, amitől mindannyian félnek: nem folyik a víz a csapból.

A történet két fiatal köré épül, Dani és Anikó az ország egyik legjobb gimnáziumába járnak Budapesten, kicsit mások, mint az osztálytársaik, közös nyelvük a rajzolás és együtt dolgoznak egy képregényen. A szoros barátságból aztán kibontakozik a szerelem, ami segít nekik a küzdelmeikben. Az életük teljesen felfordul, el is kell szakadniuk egymástól a túlélésért való küzdelem során. Vajon sikerül újra találkozniuk és megbirkózniuk a nehézségekkel? Milyen élet vár rájuk ezután?

Rojik Tamás könyve olyan valóságosan írja le, hogy mi történhet egy társadalomban ilyen katasztrófahelyzetben, hogyan válik a szigorú szabályokkal karbantartott és fegyelmezett rendből, rendszerből egy pillanat alatt anarchia, amikor az emberek az életükért küzdenek, akár mások élete árán is. Igen, katasztrófafilmekben láttunk már ilyet, de ez Magyarországon játszódik, nem is annyira a távoli jövőben, nem is olyan hihetetlen, hogy ez is megtörténhet. Az biztos, aki elolvassa könyvet,  többször nem felejti nyitva a csapot.

13 éves kortól ajánljuk.

Tilos az Á könyvek, 2020.

A könyv elérhető könyvtárunkban.