Valentin-nap

           

1748 évvel ezelőtt, 496. február. 14-én I. Gelasius pápa elrendelte, hogy e napon ünnepeljék Szent Valentin napját. Az ősi pogány templomi áldási ceremóniákból alakultak ki a Valentin-napi szokások. Ezt a napot az angolok már 1446-ban ünnepelték. Az 1700-as években váltak divatossá a Valentin-verseskötetek, a XIX. században ezen a napon már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. A Valentin-nap megünneplése Magyarországon 1990-ben éledt fel.

Az ókori Rómában február közepén volt a várva várt Lupercalia, a szerelemünnep, amikor mindent szabad. A római erdőisten, a farkas alakjában elképzelt Faunus asszonyát, Luperca istennőt dicsőítették ezen a napon.

A legenda szerint az 270-ben tartott ünnepen végezték ki Valentint, az üldözött, keresztény püspököt. Bizonyos nézetek szerint Valentint azért ítélték halálra, mert segített üldözött keresztény társainak, sőt egyiket-másikat ki is mentette a börtönből, míg más források szerint Valentin titokban párokat adott össze, noha ezt II. Claudius megtiltotta, mondván: a nőtlen katona lojálisabb a nősnél. A legenda szerint a kivégzés előtt Valentint börtönben őrizték. A börtönőrnek volt egy vak lánya, akit Valentin imádsággal meggyógyított. Amikor a férfit vitték a vesztőhelyre, akkor odakiáltott, hogy “a Te Valentinod”, illetve egy másik változat szerint levélkét dobott a (vakságból felgyógyult) lány felé az imént idézett szöveggel.

A Körbirodalomban sok-sok Valentin-nappal és még több szerelemmel kapcsolatos könyvet is találtok!

Ha magad készítenél ajándékot, akkor ezekből a könyvekből meríthetsz ötleteket.

Kisebbeknek való könyvek:

Ifjúsági regények: