Carl von Linné

           

310 évvel ezelőtt, ezen a napon született Carl von Linné  (Råshult, 1707. május 23. – Hammarby, 1778. január 10.) svéd természettudós, orvos és botanikus.

A természet rendszere (Systema Naturae) című művében elsőként összegezte az addig ismert több tízezer növényt, állatot és ásványt, amelyeknek kettős latin nevet adott: külön nevet a nemnek és a fajnak. A növényvilágot 24 osztályba sorolta. Rendszerezésének egységei az osztály, a rend, a nem, a faj és a változat. A Svéd Tudományos Akadémia alapítója és első elnöke. Az Uppsalai Természetrajzi Múzeum alapítója.

Linné jelentős svéd prózaíró is volt. Jegyzeteket, beszámolókat készített mindenről, amivel csak találkozott, nemcsak a növényekről. Különösen érdekelte a néprajz, főleg a lappok kultúrája.

Egyesek szerint ő alakította úgy az  Celsius által bevezetett hőmérsékleti skálát, hogy a 0 °C a jég olvadáspontja, a 100 °C a víz forráspontja legyen.

Ő vezette be a hím és a nőstény ma használatos írásbeli jeleit: a hímre Mars isten pajzsát és lándzsáját, a nőstényre (nőre) Vénusz kézitükrét.

Megszerkesztett egy virágórát, amelyben a különböző növényfajok virágainak nyílása mutatta a múló időt.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Linn%C3%A9)

A Körbirodalomban nagyon sok könyvet találtok, amely az állat- és növényvilággal, illetve az ásványokkal foglalkozik!

Állatvilággal kapcsolatos könyveinkből ajánljuk:

Növényvilággal kapcsolatos könyveink közül ajánljuk:

Ásványokhoz kapcsolód könyveink: