Balássy Fanni: Bocs, hogy élek

           

„Már nem vagyok tizenhat és ettől furcsa módon fojtogat a sírás. Felnőtt vagyok. Felnőtt, aki nem tudja megkülönböztetni a vízórát a gázórától. Felnőtt, aki nem tudja, hogyan kell adóbevallást készíteni, vagy hogyan kell kitölteni egy sárga csekket. Felnőtt, aki képtelen nemet mondani. Felnőtt, felnőtt, felnőtt. Minél többet ismételgetem, annál kevesebb értelme van. Bocs, de nem lehet visszacsinálni az egészet?”

Milyen nehéz út vezet a kamaszlétből a felnőtté válásig és hányszor kérünk közben bocsánatot, elnézést a próbálkozásainkért, bénázásainkért? Balássy Fanni fiatal felnőttként a kortársaihoz szól. Mintha saját tapasztalatait, felismeréseit és csalódásait mesélné el, a fiatalkor sokszor kilátástalannak tűnő eseményeit. De megfogalmaz társadalomkritikát is, reflektál aktuális eseményekre és körülményekre is. Mindezt kellő iróniával, helyenként (fekete) humorral, szókimondóan.

„Egyest dobtál, húzz fel egy lapot: sorsod Borsod, Szabolcs vagy Békés, nem volt gyerekszobád, apádat kiteszik a közmunkaprogramból, neked kell eltartani a családot, minden körből kimaradsz.”

A könyv több rövid novellából áll, melyek hol dühös, hol ironikus, kritikus hangú monológjai az elbeszélőnek. Korbuly Ági képregényszerű, vagány illusztrációi jól érzékeltetik ezt az önmarcangolást, folyamatos vívódást. Érdemes egy szuszra elolvasni!

Pagony, Tilos az Á Könyvek, 2023.

A könyvet 16 éves kortól ajánljuk.

A könyv megtalálható könyvtárunkban.