Kerekes Dóra: Tündérkaland

           

„Egy kis tündérvarázslat, és nem lesz semmi baj!” – hangzik el a tündérlány szájából a bűvös mondat. Rá is fér a Jánossi testvérekre a varázslat, hogy elviselhetőbbé váljanak a téli szünet végeláthatatlanul hosszú napjai Rózsi néninél, a zsémbes gyerekőrzőnél.

Karola a gyerekek „megmentője”, aki buborékliftjében a tündérek földjére repíti Misut, Rékát és Bálintot. Hőseink olyan élményeket szerezhetnek a számukra ismeretlen világban, amik miatt egyre jobban várják a szünetből még hátralévő napokat. Ki ne lenne izgatott minden reggel attól a gondolattól, hogy felülhet Tündérország játszóterének repülő mérleghintájára, a Tündérpark vakond vonatára, felhővasútjára, vagy kalandos fejtörőkön gondolkodhat – a kijutás reményében – az elvarázsolt kastélyban? Más napokon a gyerekek a Tündérpalota konyhatündéreinek konyhájában találják magukat, ahol a december 21-i napforduló ünnepségére és nagyszabású báljára készülnek. A tündérek világában ez az esemény az év legfontosabb ünnepe: zenével, tánccal, tűzgyújtással, papírlámpásokkal, evés-ivással, beszélgetéssel és ünnepi műsorral.

Azonban a varázslatok univerzumában sem megy minden bonyodalmak nélkül: ugyanis rejtélyes módon valaki elcseni a palota lakói által elkészített finomabbnál finomabb és főleg rengeteg mennyiségű zserbót, linzert, hókiflit, minyont, kókuszgolyót és kekszet. Elindul a nyomozás, aminek bravúros részleteiért mindenképpen olvassátok el a mesét! Főleg, hogy számotokra is fény derüljön arra, hogy mi az okozója a Somberek király és Pereszke király közötti 200 éves gyűlölködésnek.

A könyvben 24 részen keresztül ismerhetjük meg a tündérek, manók és koboldok világát. Az adventi naptárak 24 napjára gondolhatunk, azonban szerintem nem egy tipikus karácsonyi történet egyes részei bontakoznak ki a könyvben. Ugyan a szeretet, a testvérek közötti összetartozás, a másokért való felelősségvállalás központi elemként jelenik meg – ahogy a karácsonyi történetek többségében – ettől függetlenül a mese bármely évszakban kitűnő olvasmány lehet.

6 éves kortól ajánljuk. 

Szülőföld Könyvkiadó, 2023.

A könyv megtalálható könyvtárunkban.