Humoros magyar gyermekkönyvek nyomában 2.

           

Maradjunk még egy kicsit a verseknél! A mai gyermekversek között több olyat olvashatunk, amelyek a gyermekek szemével mutatják be a világot. A szerepcsere már eleve sok humoros helyzet forrása. Az „Ami a szívedet nyomja” című svéd antológia nyomán svéd gyermekverseknek is nevezik őket.

Kiss Ottó: Emese almája. Budapest, Pagony, 2006.

A verses ábécéskönyvben a verscímek sorakoznak betűrendben. Finom humor, eredeti, gyermeki látásmód jellemzi a svéd típusú verseket, s egy gyermekszerelem kibontakozásának is tanúi lehetünk. A gyermeki gondolkodás, a világra való rácsodálkozás közelebb visz minket felnőtteket a legkisebbek megismeréséhez.

Néhány vers a kötetből:

http://www.jamk.hu/ujforras/061002.htm

Lackfi János-Vörös István: Apám kakasa. Budapest, Libri Könyvkiadó Kft., 2009.

2009-ben egy antológia látott napvilágot „Apám kakasa” címmel, amely Petőfi Sándor „Anyám tyúkját” juttatja a magyar olvasó eszébe. Lackfi János és Vörös István a gyermekirodalom klasszikusait sorra vette, és átírta a régebbi generációk által még jól ismert verseket. A gyűjtemény nemcsak paródia, sokkal több annál. Az ismert címeket, sorokat kifordították, tovább írták, áthelyezték modern környezetbe. Ezáltal a mai gyerekek számára is befogadhatóvá vált. Ugyanakkor az átköltések önálló versként is megállnak, hiszen mindkét alkotó saját költői világát tükrözik.

Lehet egyet játszani, kitalálják-e, melyik verset költötte át Lackfi János?

https://www.lackfi-janos.hu/category/gyerekeknek/apam-kakasa-2009/

Tamkó Sirató Károly: Tengerecki Pál. Budapest, Móra, 1970.

Tamkó Sirató Károly könyve nem új, de nagyon sok kiadást megért, készült belőle diafilm, hangoskönyv, több verset ismerhetünk belőle a Kaláka Együttes megzenésítésében. A népdalokat és mondókákat idéző rímek, ritmusok sokszor modern, városi témákkal vegyülnek, s ez adja e tréfás, mulatságos, szeretni való versek hangulatát. Réber László játékos, humoros illusztrációi egészítik ki a kötetet.

A Kaláka együttes megzenésítésében a címadó vers:

https://www.youtube.com/watch?v=mxz7Mqr37Qo

Írta: Hamburger Antalné, az Apáczai Csere János Fiókkönyvtár gyermekkönyvtárosa