Kézműves ötletek húsvétra, tavaszra

           

Készítettünk egy kis összeállítást, mit lehetne még készíteni az otthon fellelhető dolgokból. Most elő lehet venni az eddig gyűjtögetett WC papír gurigákat, tojástartókat, maradék papírokat, eltört műanyag kanalakat és csipeszeket. Meg lehet keresni a semmire sem használt kinder tojás belsőket, papírtányérokat és némi vattát. Ezen felül nem kell sok eszköz, hogy jól érezzük magunkat a családdal, miközben a lenti képen található cukiságokat alkotjuk együtt. Pár olló, ecset, festék, és egyéb apróság, s már indulhat is a móka!

Ha van otthon maradék papír, kis cifet-cafatok, amik eddig csak hánykolódtak egy doboz mélyén, itt az ideje, hogy megkeressük őket. Ugyanis nagyon bájos képeslapokat készíthetünk belőle. Mindegy, hogy egyszínű vagy mintás. Ragasztgatni még a kicsik is imádnak!  

Vagy nyuszi-girlandot is készíthetünk. Csak egy klasszul megrajzolt sablon kell hozzá! Persze bátran variálhatjuk a füzérünk tagjait, egy két csibével, tojással, virággal vagy akár pillangóval is. A fantáziánkra van bízva.

Csodás koszorúkat is csinálhatunk az ajtókra, ablakokra.

A kicsit ügyesebbek különböző nyuszikat is készíthetnek papírból.

Ha pedig nem csak darabka papírunk van, de WC papír gurigánk is, egész nyuszicsaládokat tudunk csinálni, amik lehetnek akár filc vagy színes ceruza tartók is akár.  

Készülhetnek ilyen pihe-puha vatta farkincájú, kézen álló csibész nyuszik is.

Vagy akár nyomdát is csinálhatunk a szétvágott gurigákból.

Ha pedig már előkerült a festék, keressünk pár krumplit és egy éles kést. Ugyanis remek krumplinyomdát faraghatunk, aminek a használatát a legkisebbek is élvezni fogják.

A picik pedig nagyon élvezik a maszatolást! Jöhet egy kis ujjfestés? Tempera, akril pont meg is felel a célnak.

Ha pedig van egy kreatív nagy tesó, szülő, nagyszülő tovább lehet gondolni a festést. Esetleg lehet játszani, ki, mit lát bele egy-egy ujjlenyomatba. Ahogyan a felhőkkel is szoktuk játszani: „Nézd apa, ott úszik egy elefánt, ott meg egy nyúl! Pont olyan hosszú a füle!” Nincs rossz ötlet, csak sok nevetés!

Az egyik legédesebb ajándék pedig a kismanókáink kéz- vagy láblenyomata. Miért ne készíthetnénk egy rendhagyó nyuszicsaládos képet?

Nyusziból sosem elég! A maradék papírtányérok hipp-hopp nyuszikákká vagy akár ajándékos kosárkákká alakulnak. Csak egy olló kell, ragasztó, s már mehet is a vagdosás! Persze jól mutat néhány mozgó szem is rajtuk. Akár csak a bárányokon, kiscsibéken.

Az újrahasznosítás, eszközök újragondolása nagyon jó dolog. A tojástartókból, műanyag kanalakból, poharakból is készülhetnek bájos figurák. Vagy akár eltört csipeszekből, kiscserepekből, fültisztító pálcikákból, kinder tojás belsőből.

 

Végül, de nem utolsó sorban egy-két tipp, hogyan ne hervadjanak el a virágok a vázában, ha papírból készülnek! Csodás díszei lehetnek a családi ebéd színhelyéül szolgáló asztalnak, vagy akár remek ajándék lehet majd anyák napjára is! 😉

Jó szórakozást, kellemes együtt alkotást kívánunk mindenkinek! 🙂

Szerkesztette: Gűth Csilla, a Körbirodalom Gyermekkönyvtár gyermekkönyvtárosa