Tőlük nekünk – olvasók üzenetei a könyvtáraknak a Könyvtárosok világnapja alkalmából

           

„Jó lenne megint könyveket zsákmányolni a nagykönyvtárból, és Fruzsinak is beköszönnénk, ha már arra járunk, ha már arra járhatnánk :)” (Háryék)

„A gyerekek könyvtárosat játszanak itthon. Szerintem ez mindent elmond.” (Szilvia, anyuka)

„A könyvtár szuper, mert könyveket lehet onnan venni. És elefánt is van ott.” (Vince 2.5)

„Bár tudtam volna, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül hazazsákmányolhattam volna több krimit énidő eltöltésére” (Kati, 2 kisgyerekes anyuka)

“Amikor hazaérünk egy kiadós könyvtározás után a három gyerekkel és a 20-30 új mesekönyvvel, az olyan, mint a karácsony! Olyan lelkesedéssel téli izgalommal vetik bele magukat mind a könyvekbe, a 2, 4 és 10 éves is! Akkor csend van minimum egy órán át! Ha meg is szólalnak, csak annyit kérnék: Anya mesélj!!” (Háryék)

„Igen, amúgy ha tudták volna a fiaim, fix, hogy kihasználják a 10+10-et. Csak sajnos nem engedtem nekik, mondván jövő héten úgyis megyünk.” (Anett, 9 és 7 éves fiúk anyukája)

„Autós szőnyegen játszunk: – Anyaaa, a könyvtárba menjünk, utána tudunk sétálni is majd.” (3,5 éves kislány)

“Jó lenne, ha nem sokára kinyitna a könyvtár, mert fogyóban vannak az olvasatlan könyveim, hiányzik a vadászat, na meg a kedvenc könyvtárosom.” (Dorina, egyetemista)

„Reggel rákérdeztem a házi Tudásközpont fanclub-nál miért szeretnek könyvtárba járni. Egyszerre kérdeztek vissza: Miért, megint lehet menni??!„ (11, 10, 4 évesek) – meséli Krisztina, a 3 gyerek anyukája

„Jó lenne, ha megint lenne könyvtár, hiányzik a második otthonom. Ahol hosszú órákra el tudok tűnni a világ elől és létezni a boldogságban a sok könyv között. Ráadásul lassan már ki is fogyok az olvasnivalóból, úgyhogy, remélem a vírus gyorsan összepakol és megy minden tovább a rendes kerékvágásban.” (Réka, 17 éves)

„Az ünnep közeledtével rendet raktam, takarítottam, pakoltam, átnéztem az itthoni könyveket is. Több tíz jó, olvasásra váró példány akadt a kezembe… mégis hiányzik a könyvtár! Mindig találok a neten, újságban olyan könyvajánlót, ami felkelti az érdeklődésemet. Mennék már… nézelődni, keresgélni, beszélgetni, felfedezni, elmerülni.” (Kata, Pécsről 💙📚📖)

“A könyvtár (és ez felerészt a Tudásközpont, felerészt a Pinokkió) nálunk a kísérletezés terepe: nagyon sokféle könyvet “megkóstolunk”, ismerkedünk velük, hogy kiválaszthassuk, végül mit fogunk az itthoni könyvespolcra megvenni. Mindkét gyerekkönyvtár szuper, mert hihetetlenül gyorsan beszerzik az újdonságokat, nagyon ritka, hogy valamit nem találunk meg (persze az nem ritka, hogy másnak is tetszik, és ki van kölcsönözve, de mi szívesen élünk az előjegyzés lehetőségével…)! És nyilván pont a bezárásra maradtunk könyv nélkül, mert visszavittük mindent azzal, hogy az első alkalmas szabadidőben megyünk újakat gyűjteni, és erre már nem került sor. Nagyon-nagyon hiányzik! Vannak itthon könyvek, de hiányzik az újdonság és a felfedezés izgalma, a sok könyv közötti barangolás.“(Anita, egy 8 éves lány anyukája)

Szerkesztette: Gűth Csilla, a Körbirodalom Gyermekkönyvtár gyermekkönyvtárosa