ONLINE VERSMONDÓ VERSENY 2021 EREDMÉNYHIRDETÉS

           

Kedves Versenyzők! Kedves Felkészítő Tanárok és Szülők!

A Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára fennállása óta szinte minden év tavaszán a városi és a megyében élő iskolások számára versmondó versenyt hirdetett. Ebben az évben is szerettük volna ezt a tradíciót folytatni, így a múlt évhez hasonlóan, a kialakult járványhelyzet miatt a versenyt az online térbe helyeztük.

A felhívásra általános iskolás gyermekek nevezhettek szabadon választott, életkoruknak megfelelő verssel. A nevezés a produkció videófelvételének elküldésével történt.

2021. április 1-ig 49 általános iskolából 132 nevezés érkezett hozzánk. 98 alsó tagozatos, és 44 felső tagozatos diákot regisztráltunk. Az ország minden tájáról, 32 településről érkeztek a versvideók. A pécsi általános iskolák felét sikerült megszólítanunk, ezeken kívül 13 baranyai településről kaptunk felvételeket. Nagy örömünkre szolgált, hogy a felhívásunk híre eljutott még az országhatáron túl élő magyarokhoz is. Érkezett felvétel a Felvidékről, a Nyitra megyéből Szentpéterről, az erdélyi Maros megyéből, Segesvárról és Székelyudvarhelyről, Hargita megyéből is.

Ezúton is köszönjük a gyermekeknek a szép szavalatokat és a felkészülést, a szülőknek és tanáraiknak a gondosan elkészített felvételeket.

A produkciókat mind az alsó, mind a felső tagozatos gyermekeknél 3-3 tagú zsűri értékelte. A Magyar Versmondók Egyesületének útmutatásai alapján (http://www.vers.hu/mve-zsuri) pontozták az előadásokat. Ezt követően minden egyes produkciót egyenként is megvitattak, és az összesített pontszámok alapján arany, ezüst vagy bronz minősítéssel díjazták a versenyzőket.  Sajnos nem áll módunkban mindenkit tárgyi jutalomban is részesíteni, ezért a legtöbb pontszámot elért előadók teljesítményét tudjuk egy-egy könyvvel jutalmazni. Az elismerő okleveleket és a díjakat postán fogjunk eljuttatni. Hamarosan minden versenyző e-mailben is kap értesítést az elért eredményéről.

 

A zsűritagok értékelése az összesített eredmények alapján:

A járvány miatt idén sem kerülhetett sor a személyes találkozásra, amit nagyon sajnálunk. Újra nagyon sokan jelentkeztek, aminek nagyon örülünk. A gyerekek általában saját korosztályuknak megfelelő verssel készültek, a versmondás eszközeivel viszont különböző módon éltek. Méltányoltuk, ha szavalónk olyan költeményt választott, amely nem szerepel a tananyagban, érthetően és jól artikulált, a verset tartalmilag értő közvetítésben, megfelelő hangsúlyozással és tempóban adta elő. Minden résztvevőnek köszönjük a produkcióját! Szeretettel biztatunk mindenkit a versek olvasására és tanulására! Jövőre is várunk Titeket!

 

Alsó tagozat:

Az összesített eredmények alapján kiemelt arany minősítést kapott és könyvjutalomban részesül:

Igar József Péter 2. osztály

Kiss Regina 2. osztály

Szentesi Egon 2. osztály

Hajnal Gréta 4. osztály

Az alsó tagozatosok eredményei az alábbi táblázatban olvashatóak:

ONLINE VERSMONDÓ VERSENY 2021 Alsó tagozat 1

A szakmai zsűri tagjai voltak:

Farkas Zoltán
a zsűri elnöke
a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanára

 Kisszabóné Trapl Ivett
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa
szaktájékoztató könyvtáros
irodalomtudomány és nyelvészet

Zókáné Bozsik Anna
könyvtáros, magyartanár
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa

A zsűri elnökének üzenete:

Kedves Szavalók!

Nem voltatok könnyű helyzetben. Tudom, hogy sokkal nehezebb egy kamera előtt szerepelni, mint szóban nagy közönség előtt szavalni. El kell mondanom, megálltátok a helyeteket! Büszkék lehettek magatokra! Ha lírai alkotással szeretnénk foglalkozni, akkor a legnehezebb maga a vers kiválasztása. Nem mindegy. Nagyon fontos, hogy illeszkedjen a szavaló temperamentumához, habitusához a szöveg. Ezáltal sokkal jobban bele tudunk helyezkedni a megkívánt szituációba. Érdemes nem iskolában tanult versekkel is foglalkozni. Minden egyes alkotás memorizálásával többek, jobbak leszünk. Külön szeretném kiemelni, hogy minden évfolyam képviselve volt jobbnál jobb előadásokkal. Senkinek sem szabad csüggedni, próbálkozni kell, és bízni az emberi erőben. Gratulálok minden résztvevőnek, köszönöm a felkészítők áldozatos munkáját!

Üdvözlettel:

Farkas Zoltán

 

Felső tagozat:

Az összesített eredmények alapján kiemelt arany minősítést kapott és könyvjutalomban részesül:

Bojtos Lili  5. osztály

Bukovszky Borbála 5. osztály

Csutak-Gagyi Tímea 5. osztály

Barkó Kincső Emese 7. osztály

Sipos Zsombor 8. osztály

A felső tagozatosok eredményei az alábbi táblázatban olvashatóak:

ONLINE VERSMONDÓ VERSENY 2021 felső tagozat

 

A szakmai zsűri tagjai:

László Csaba
a zsűri elnöke
színművész
a Pécsi Harmadik Színház társulatának tagja

Kisszabóné Trapl Ivett
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa
szaktájékoztató könyvtáros
irodalomtudomány és nyelvészet

Zókáné Bozsik Anna
könyvtáros, magyartanár
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa

A szervezők üzenete:

Meggyőződésünk, hogy a versenyre való felkészüléskor mindenki gyarapodott hasznos ismeretekkel. Kinek-kinek más jelenthetett kihívást: a versválasztás, esetleg a felvétel elkészítése, vagy egy szokatlan helyzetben a vers megszólaltatása. Egy biztos, látva a jelentkezők hosszú sorát, olvasva a jelentkezésekhez csatolt levelekben kapott pozitív visszajelzéseket, a felvételeken látva a szép ünneplő ruhába öltözött gyerekeket, minket nagy örömmel töltött el a verseny és az értékelés előkészítése. Nagyon örülünk, hogy a magyar versek iránti szeretet, és a magyar nyelv művelése még egy ilyen nehéz helyzetben is sokakat arra késztetett, hogy részt vegyen ezen a megmérettetésen.

Várunk vissza mindenkit jövőre is, reméljük akkor végre személyesen is találkozhatunk a versenyen!

 

Győriné Kövesdi Zsuzsanna
gyermekkönyvtáros
Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtár
csoportvezető

Kincse Anna
gyermekkönyvtáros
Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtár