Versmondó verseny 2020 eredményhirdetés

           

Kedves Versenyzők! Kedves Felkészítő Tanárok és Szülők!

A Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára fennállása óta szinte minden év tavaszán a városi és a megyében élő iskolások számára versmondó versenyt hirdetett. Ebben az évben a kialakult járványhelyzet miatt a rendezvény elmaradt volna. A könyvtárosok azonban úgy döntöttek, hogy a versenyfelhívás feltételeit némileg megváltoztatva, az online térbe helyezik át ezt a megmérettetést.

A felhívásra általános iskolás gyermekek nevezhettek szabadon választott, életkoruknak megfelelő verssel. A nevezés a produkció videófelvételének elküldésével történt.  2020. április 20-ig  162 nevezés érkezett hozzánk. 119 alsó tagozatos, és 43 felső tagozatos diákot regisztráltunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a felhívásunk híre eljutott még az országhatáron túl élő magyarokhoz is, így az ország 37 településén kívül Szlovákiából és Újvidékről is kaptunk felvételeket.

Ezúton is  köszönjük a gyermekeknek a szép szavalatokat és a felkészülést, a szülőknek és tanáraiknak a gondosan elkészített felvételeket.

A produkciókat mind az alsó mind a felső tagozatos gyermekeknél 3-3 tagú zsűri értékelte. A Magyar Versmondók Egyesületének útmutatásai alapján (http://www.vers.hu/mve-zsuri.) pontozták az előadásokat. Ezt követően minden egyes produkciót egyenként is megvitattak, és az összesített pontszámok alapján arany, ezüst vagy bronz minősítéssel díjazták a versenyzőket.  Sajnos nem áll módunkban mindenkit tárgyi jutalomban is részesíteni, ezért a legtöbb pontszámot elért előadókat tudjuk egy-egy könyvjutalomban részesíteni, melyet postán fogunk eljuttatni. Minden versenyző e-mailben is kap értesítést az elért eredményéről

A zsűritagok értékelése az összesített eredmények alapján:

A zsűri minden várakozását felülmúlta a jelentkezők nagy száma. Nagyon megörültünk a program iránti érdeklődésnek! Általában elmondható, hogy a gyerekek saját korosztályuknak megfelelő verssel készültek, a versmondás eszközeivel viszont különböző módon éltek. Külön örültünk, ha szavalónk érthetően és jól artikulálva, a verset tartalmilag értő közvetítésben, megfelelő hangsúlyozással és tempóban adta elő. Minden résztvevőnek köszönjük produkcióját! Szeretettel biztatunk mindenkit a versek olvasására és tanulására! Jövőre is várunk Titeket!

Alsó tagozat:

Az összesített eredmények alapján kiemelt arany minősítést kapott és könyvjutalomban részesül:

Gál Virág Anna 1. osztály
Szentesi Egon 1. osztály
Nagy Tina 2. osztály
Dobra Fanni 3. osztály
Fraknói Zita 3. osztály
Horváth Elizabet 3. osztály
Muszty Bianka 3. osztály
Betic Ronen András 4. osztály
Szabó Nándor 4. osztály

Az alsó tagozatosok eredményei az alábbi táblázatban olvashatóak:
Versmondó_eredmények_alsósok

A szakmai zsűri tagjai voltak:

Farkas Zoltán
a zsűri elnöke
a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanára

Kisszabóné Trapl Ivett
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa
szaktájékoztató könyvtáros
irodalomtudomány és nyelvészet

Zókáné Bozsik Anna
könyvtáros, magyartanár
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa

A zsűri elnökének üzenete:

Tudom, hogy sokkal nehezebb egy kamera előtt szerepelni, mint szóban nagy közönség előtt szavalni. El kell mondanom, megálltátok a helyeteket! Büszkék lehettek magatokra! Ahhoz, hogy jól tudjuk mondani a verseket, meg kell érteni azok mondanivalóját. Nagyon örültem, hogy a versenyzők többségének sikerült kiválasztani a számukra megfelelő verset. Boldogsággal töltött el egy szavaló mondata: „Szeretem a verseket!” Ez a legfontosabb, ezt soha ne felejtsétek el! A versek a gyönyörködtetésen túl segítenek nekünk. Segítenek összegezni a számunkra megfogalmazhatatlan témákat, segítenek, ha szomorúak vagyunk, illetve azonosulási pontot is adnak. Köszönöm az élményt, további sok sikert kívánok mindenkinek!

Felső tagozat:

Az összesített eredmények alapján kiemelt arany minősítést kapott és könyvjutalomban részesül:

Horváth Luca 5. osztály
Pintér Hanna 5. osztály
Barkó Kincső Emese 6. osztály
Kassai Antónia 6. osztály
Kiffer Petra 7. osztály
Szabó Noel 8. osztály

A felső tagozatosok eredményei az alábbi táblázatban olvashatóak:
Versmondó_eredmények_felsősök

A szakmai zsűri tagjai:

László Csaba
a zsűri elnöke
színművész
a Pécsi Harmadik Színház társulatának tagja

Kisszabóné Trapl Ivett
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa
szaktájékoztató könyvtáros
irodalomtudomány és nyelvészet

Zókáné Bozsik Anna
könyvtáros, magyartanár
a Csorba Győző Könyvtár munkatársa

A szervezők üzenete:

Ezzel a nem szokványos kezdeményezéssel az volt a célunk, hogy a gyermekek számára az otthoni bezártságukban olyan értelmes, hasznos, elfoglaltságot ajánljunk, amely nem feltétlenül az iskolai teljesítményüket jutalmazza. Nagyon fontosnak érezzük, hogy tudatosodjék a fiatalokban a magyar versek iránti szeretet, és a magyar nyelv művelésével való foglalkozás még egy ilyen nehéz helyzetben is. Ez nekünk, könyvtárosoknak is szívügyünk!

Kincse Anna
gyermekkönyvtáros

Győriné Kövesdi Zsuzsanna
gyermekkönyvtáros