Sógyurma

           

30 dkg só, 20 dkg liszt, 1,2 dl víz, kb. fél evőkanál olaj (vagy egy kiskanálnyi tapétaragasztó).
A víz pontos mennyisége a só és liszt minőségétől függ, ezért óvatosan, kisebb adagokban adagoljuk, mert ha túl sok vizet teszünk bele, ragadni fog és nem tudunk majd formázni vele.
Az alapmasszát aztán kisebb darabokra osztva színezhetjük is. Erre alkalmas lehet az ételfesték (szintén óvatosan, mert mindent megfog), a vízfesték vagy tempera, de bármilyen fűszer is (pirospaprika, kávépor, kakaó, kurkuma, curry, stb.). Ha kicsi gyerekekkel dolgozunk, akik még mindent megkóstolnak, érdemes a természetes alapanyagokat választani, de ennél a masszánál a só mennyisége valószínűleg garantálja, hogy ne akarjanak sokat “enni” belőle.
A kész tárgyakat alacsony hőfokon sütőben is kiszáríthatjuk, de pár nap alatt szobahőmérsékleten is megszilárdulnak. A maradék sógyurma hűtőszekrényben tárolható, egy nylonzacskóba téve friss marad.

Só-liszt gyurma
A legismertebb és legegyszerűbb otthon készíthető alap-massza, de ügyes kezekbe kerülve hihetetlen szép tárgyak készülhetnek belőle. Amire szükségünk lesz hozzá: sóra és lisztre egy az egyhez arányban (otthoni mennyiségnek vagy 1-1 pohárral vagy kb. 20-20 dekagramot szoktunk javasolni). Ezeket összekeverjük, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható legyen az állaga. Kevés étolajat hozzákeverve kellemes tapintású anyagot kaphatunk.
(Színezésére, szárítására, tárolására ugyanazok igazak-érvényesek, amiket a sógyurmánál elmondtunk.)

Főzött gyurma 1. (én az oviban ezt a fajtát használtam. Nagyon szerettek vele játszani a gyerekek. Kellemes tapintású, olyan, mint az igazi gyurma. )
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj
Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint.

Főzött gyurma 2.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav
Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél “váratlanabbul” sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).

Égethető gyurma
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz
A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.

Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.

Leave a Reply